АКЦІЯ: з 01.04.2024 до 30.04.2024 знижка на обстеження 250 (!) грн
Новини

Що ефективніше при обстеженні – МРТ або КТ суглобів?

27 Березня 2018

Комп’ютерна томографія суглобів (КТ суглобів) або магнітно-резонансна томографія суглобів (МРТ суглобів)? Який метод діагностики обрати – спробуємо розібратися разом.

Захворювання суглобів давно перестали бути тягарем літніх і все частіше діагностуються у молодих людей. При цьому багато захворювань суглобів, чиє лікування було розпочато вчасно, відступають на початкових стадіях. Тоді як запущені або ігноровані хвороби, як правило, ведуть до тяжких наслідків і ускладнень.

Одні з найпоширеніших захворювань суглобів – це артроз і артрит. Артроз – це патологія, що вражає суглобові хрящі, а в запущених випадках і прилеглі до них кісткові частини. Причини артрозу – надмірне навантаження на ноги, частіше внаслідок зайвої ваги, травми, збоїв в метаболізмі, вроджених дефектів або спадковості.

Артрити – це ще одна велика група захворювань суглобів. Запалення можуть викликатися як інфекцією, так і носити неінфекційну природу. При артриті запалення виникає в синовіальній оболонці суглобів, потім поширюється на суглобові хрящі, зв’язки і капсулу.

Нарешті, дуже поширеним пошкодженням суглобів є травми і викликані ними наслідки. Це і травми зв’язок, і забиті місця, і вивихи, і внутрішньосуглобові і навколосуглобові переломи.

На даний момент найпоширенішими методами діагностики при захворюваннях і травмах опорно-рухової системи є комп’ютерна томографія (КТ) та магнітно-резонансна томографія (МРТ).

Який же з методів найбільш ефективний і безпечний для обстеження суглобів – МРТ або КТ суглобів?

МРТ суглобів, КТ суглобів

Як ми бачимо з вищесказаного, левова частка суглобової патології – це ураження м’якотканинних компонентів суглоба (зв’язки, хрящі, меніски, синовіальна оболонка і суглобова капсула), а відмінною рисою МРТ від КТ є високоточна візуалізація м’яких тканин. Крім того, сучасні високопольні МРТ апарати дозволяють достовірно відображати і кісткові елементи суглоба. КТ дозволяє досліджувати кістки, в тому числі суглобові поверхні кісток, інші структури суглоба видно погано. Це пов’язано з різною фізичною природою цих методів.

Важливим є і питання безпеки. КТ – це рентгенологічне дослідження, відповідно людина при обстеженні отримує певну дозу опромінення. Що стосується МРТ, то це абсолютно нешкідливий для організму метод діагностики суглобів. Його можна застосовувати і для обстежень при вагітності, годуючим і навіть новонародженим.

Показання до МРТ суглобів

Болі в суглобах, припухлості, скутість рухів, травми (як отримані нещодавно, так і застарілі), підозри на артрози і артрити, онкопатологію м’яких тканин, хрящів і кісток, аутоімунні ураження суглобів, остеомієліт.

Таким чином, незаперечною перевагою МРТ перед КТ суглобів є висока інформативність і безпека для здоров’я пацієнта.

Запорізький Центр МРТ суглобів оснащений новим суглобовим апаратом МРТ «O-scan EVO eXP», який дозволяє пройти діагностику колінних, гомілковостопних, ліктьових, променезап’ясткових і інших суглобів на найвищому рівні.

Попередній запис на дослідження за телефонами: (099) 007-10-80, (098) 007-10-80 або через форму зворотного зв’язку.

Будьте здорові!