АКЦІЯ: з 01.12.2024 до 31.12.2024 знижка на обстеження 250 (!) грн
Новини

Профілактика остеопорозу: харчування, звички, маса тіла

15 Лютого 2019

Остеопороз, без перебільшення, можна назвати однією з найпоширеніших хвороб сучасного світу. Навіть Всесвітня організація охорони здоров’я офіційно включила цю патологію кісткової тканини в топ-10 найбільш часто зустрічаємих захворювань неінфекційної природи.

Профілактика остеопорозу

Остеопороз – це системна хвороба кісткової тканини, що є частиною опорно-рухового апарату. При цій патології знижується щільність кісткової тканини і порушується її мікроструктура. Це, в свою чергу, призводить до крихкості кісток і значно підвищує ризик переломів і інших травм, заважаючи їх повноцінному відновленню. На жаль, дуже часто це стає причиною інвалідизації пацієнтів.

Саме через цю особливість остеопороз і відомий як хвороба літніх людей і частий діагноз жінок в період настання клімаксу. Такий остеопороз називають первинним (більше 80% випадків від загальної кількості пацієнтів з таким діагнозом).

Вторинний остеопороз може бути симптомом інших захворювань – патологій ендокринної системи, порушень всмоктування корисних речовин з їжі, анорексії, кровотворних порушень, ревматичного артриту і деяких інших.

У нашому суспільстві існує думка, що з віком настання первинного остеопорозу неминуче. Однак медики наполягають на іншому. Якщо серйозно підійти до питань профілактики остеопорозу ще в молодому віці, то можна значно мінімізувати його наслідки в зрілості.

Профілактика остеопорозу за допомогою правильного харчування

Ми є те, що ми їмо – цей афоризм як не можна більше підходить до теми профілактики остеопорозу. Помірне і насичене всіма необхідними мікроелементами харчування, яке відповідає статі, віку, рівню активності, особливостям здоров’я і навіть клімату – це головна запорука здорових кісток. Це фундамент, на якому будується вся інша профілактика остеопорозу.

Для людей з хронічними хворобами або патологіями дієту повинен розробляти лікуючий лікар. Умовно здоровим людям досить дотримуватися основних принципів правильного харчування.

Профілактика остеопорозу

Для попередження розвитку захворювань опорно-рухового апарату в раціоні обов’язково має бути достатня кількість білка (не менше 1 г чистого білка в добу на 1 кг маси тіла). До білкових продуктів відносяться м’ясо, птиця, риба і морепродукти, яйця, сир та інші молочні продукти. Джерелом рослинного білка є гриби, бобові, соя. Білок допомагає швидше відновлювати кісткову тканину після травм і в період підвищеної крихкості (в разі постменопаузи у жінок, наприклад).

Однак ставати адептом білкових дієт, відмовляючись навіть від складних вуглеводів, теж не варто. Вчені довели, що надмірне вживання білка стимулює виведення з кісткової тканини кальцію, завдаючи ще більшої шкоди організму. Для мінімізації цього ризику досить поєднувати в одному прийомі їжі білки з овочами, фруктами або ягодами.

Молочні продукти – головне джерело кальцію для людського організму. Якщо пацієнт не любить молоко або страждає від непереносимості лактози, краще обговорити з лікарем можливість пошуку альтернативи джерел кальцію. Це важливо, тому що згідно зі статистикою серед людей, які не вживають молочні продукти з тих чи інших причин, відсоток пацієнтів, які страждають на остеопороз, вище.

Профілактика остеопорозу

Як багато хто знає, ефективному засвоєнню організмом кальцію сприяє вітамін D. Найдоступніший його джерело – ультрафіолетові промені сонячного світла, тобто прогулянки на вулиці в денний час (однак не варто забувати про сонцезахисний крем!). Також вітаміни групи D можна знайти в молочних продуктах, жирних видах риби і ікрі, яєчних жовтках, вершковому маслі, сирі та інших видах молочних продуктів достатньої жирності, багатьох видах зелені.

А ось сіль в раціоні краще обмежити, так як надлишок натрію збільшує виведення кальцію з організму.

Варто бути обережними любителям кави, оскільки кофеїн також сприяє активному «вимиванню» з організму кальцію. Однак досить в якості «противаги» просто додавати в каву трохи молока.

Профілактика остеопорозу шляхом відмови від шкідливих звичок

Всі шкідливі звички можуть бути віднесені до факторів ризику, що сприяють розвитку хвороби. Тому при профілактиці остеопорозу слід відмовитися від усіх зловживань.

Найсерйозніший доведений прямий фактор – зловживання алкоголем. А вторинний остеопороз – взагалі класичний симптом хронічного алкоголізму.

Етиловий спирт у великих кількостях, що регулярно надходить в організм, погіршує процеси регенерації кісткової тканини. Це відбувається через цілий комплекс причин – зубожіння раціону в алкоголіків (з недоліком кальцію), зміна рівня гормонів, що впливають на кісткову тканину, зменшення всмоктування вітамінів і т.д.

Куріння є непрямим фактором розвитку остеопорозу. Дослідження показують зв’язок між курінням і зменшенням щільності маси кісткової тканини. Однак це може бути пов’язано не тільки з курінням тютюну, а й з іншими факторами ризику. Наприклад, не секрет, що люди, які палять, часто схильні і до паралельного вживання алкоголю, а також мають недостатню масу тіла внаслідок нераціонального харчування. У будь-якому випадку, від цієї звички краще відмовитися людям, які бажають зберегти здоров’я опорно-рухового апарату.

Профілактика остеопорозу і корекція маси тіла

Лікарі одноголосно заявляють: низька маса тіла – серйозний фактор ризику. Особливо якщо вона виникла внаслідок голодування або захоплення незбалансованими дієтами, тобто позбавлення організму необхідних поживних речовин, вітамінів і мікроелементів.

Індекс маси тіла легко прорахувати за простою формулою: масу тіла (в кг) потрібно розділити на зріст у квадраті (в м). Норми для різного віку і статі можна подивитися на офіційному сайті ВООЗ. Будьте здорові!