Остеопороз, без перебільшення, можна назвати однією з найпоширеніших хвороб сучасного світу. Навіть Всесвітня організація охорони здоров’я офіційно включила цю патологію кісткової тканини в топ-10 найбільш часто зустрічаємих захворювань неінфекційної природи.
Остеопороз – це системна хвороба кісткової тканини, що є частиною опорно-рухового апарату. При цій патології знижується щільність кісткової тканини і порушується її мікроструктура. Це, в свою чергу, призводить до крихкості кісток і значно підвищує ризик переломів і інших травм, заважаючи їх повноцінному відновленню. На жаль, дуже часто це стає причиною інвалідизації пацієнтів.
Саме через цю особливість остеопороз і відомий як хвороба літніх людей і частий діагноз жінок в період настання клімаксу. Такий остеопороз називають первинним (більше 80% випадків від загальної кількості пацієнтів з таким діагнозом).
Вторинний остеопороз може бути симптомом інших захворювань – патологій ендокринної системи, порушень всмоктування корисних речовин з їжі, анорексії, кровотворних порушень, ревматичного артриту і деяких інших.
У нашому суспільстві існує думка, що з віком настання первинного остеопорозу неминуче. Однак медики наполягають на іншому. Якщо серйозно підійти до питань профілактики остеопорозу ще в молодому віці, то можна значно мінімізувати його наслідки в зрілості.
Ми є те, що ми їмо – цей афоризм як не можна більше підходить до теми профілактики остеопорозу. Помірне і насичене всіма необхідними мікроелементами харчування, яке відповідає статі, віку, рівню активності, особливостям здоров’я і навіть клімату – це головна запорука здорових кісток. Це фундамент, на якому будується вся інша профілактика остеопорозу.
Для людей з хронічними хворобами або патологіями дієту повинен розробляти лікуючий лікар. Умовно здоровим людям досить дотримуватися основних принципів правильного харчування.
Для попередження розвитку захворювань опорно-рухового апарату в раціоні обов’язково має бути достатня кількість білка (не менше 1 г чистого білка в добу на 1 кг маси тіла). До білкових продуктів відносяться м’ясо, птиця, риба і морепродукти, яйця, сир та інші молочні продукти. Джерелом рослинного білка є гриби, бобові, соя. Білок допомагає швидше відновлювати кісткову тканину після травм і в період підвищеної крихкості (в разі постменопаузи у жінок, наприклад).
Однак ставати адептом білкових дієт, відмовляючись навіть від складних вуглеводів, теж не варто. Вчені довели, що надмірне вживання білка стимулює виведення з кісткової тканини кальцію, завдаючи ще більшої шкоди організму. Для мінімізації цього ризику досить поєднувати в одному прийомі їжі білки з овочами, фруктами або ягодами.
Молочні продукти – головне джерело кальцію для людського організму. Якщо пацієнт не любить молоко або страждає від непереносимості лактози, краще обговорити з лікарем можливість пошуку альтернативи джерел кальцію. Це важливо, тому що згідно зі статистикою серед людей, які не вживають молочні продукти з тих чи інших причин, відсоток пацієнтів, які страждають на остеопороз, вище.
Як багато хто знає, ефективному засвоєнню організмом кальцію сприяє вітамін D. Найдоступніший його джерело – ультрафіолетові промені сонячного світла, тобто прогулянки на вулиці в денний час (однак не варто забувати про сонцезахисний крем!). Також вітаміни групи D можна знайти в молочних продуктах, жирних видах риби і ікрі, яєчних жовтках, вершковому маслі, сирі та інших видах молочних продуктів достатньої жирності, багатьох видах зелені.
А ось сіль в раціоні краще обмежити, так як надлишок натрію збільшує виведення кальцію з організму.
Варто бути обережними любителям кави, оскільки кофеїн також сприяє активному «вимиванню» з організму кальцію. Однак досить в якості «противаги» просто додавати в каву трохи молока.
Всі шкідливі звички можуть бути віднесені до факторів ризику, що сприяють розвитку хвороби. Тому при профілактиці остеопорозу слід відмовитися від усіх зловживань.
Найсерйозніший доведений прямий фактор – зловживання алкоголем. А вторинний остеопороз – взагалі класичний симптом хронічного алкоголізму.
Етиловий спирт у великих кількостях, що регулярно надходить в організм, погіршує процеси регенерації кісткової тканини. Це відбувається через цілий комплекс причин – зубожіння раціону в алкоголіків (з недоліком кальцію), зміна рівня гормонів, що впливають на кісткову тканину, зменшення всмоктування вітамінів і т.д.
Куріння є непрямим фактором розвитку остеопорозу. Дослідження показують зв’язок між курінням і зменшенням щільності маси кісткової тканини. Однак це може бути пов’язано не тільки з курінням тютюну, а й з іншими факторами ризику. Наприклад, не секрет, що люди, які палять, часто схильні і до паралельного вживання алкоголю, а також мають недостатню масу тіла внаслідок нераціонального харчування. У будь-якому випадку, від цієї звички краще відмовитися людям, які бажають зберегти здоров’я опорно-рухового апарату.
Лікарі одноголосно заявляють: низька маса тіла – серйозний фактор ризику. Особливо якщо вона виникла внаслідок голодування або захоплення незбалансованими дієтами, тобто позбавлення організму необхідних поживних речовин, вітамінів і мікроелементів.
Індекс маси тіла легко прорахувати за простою формулою: масу тіла (в кг) потрібно розділити на зріст у квадраті (в м). Норми для різного віку і статі можна подивитися на офіційному сайті ВООЗ. Будьте здорові!