АКЦІЯ: з 01.05.22 до 31.05.22 знижка на обстеження 250 (!) грн
Новини

Правильне харчування при захворюваннях суглобів

25 Жовтня 2018

харчування при захворюваннях суглобів

Хвороби суглобів, всупереч поширеним міфам – доля не тільки літніх людей. Вони можуть торкнутися і молоді, доставляючи біль і дискомфорт, погіршуючи якість життя. Особливо сильно на розвиток дистрофічних захворювань і запальних процесів в суглобах впливає спосіб життя людини. Харчування є його невід’ємною складовою.

Звичайно, якщо людина вже хворіє на артрит або артроз, правильне харчування при захворюваннях суглобів не стане панацеєю для зцілення. Однак, на загальний стан раціон, безсумнівно, вплинути може – як в кращу сторону, так і навпаки.

Як же харчуватися правильно, щоб підтримати хворі суглоби і посилити ефект від консервативного лікування? Читайте в нашій статті.

Харчування при захворюваннях суглобів: загальні рекомендації

При загостренні суглобових хвороб активізуються і гострі запальні процеси в них. Відповідно, в організмі утворюються шкідливі продукти обміну. Щоб їх вивести, потрібно пити якомога більше чистої води. Якщо є проблеми з виведенням рідини з організму, лікуючий лікар може паралельно призначити сечогінні препарати. Чудовим легким сечогінним засобом природного походження є чай з шипшини. Сечогінний ефект також мають морс з журавлини і брусниці, зелений чай, каркаде, іван-чай та ін.

При запальних захворюваннях суглобів можна їсти:

  • Овочі (крім томатів, капусти, цибулі і перцю)
  • Фрукти (тільки не кислі, включаючи цитрусові)
  • Кисломолочні продукти і домашній сир (крім незбираного молока)
  • Курка, риба, кролятина (від червоного м’яса краще відмовитися)
  • Також при запаленнях краще не експериментувати з додаванням в їжу прянощів.

Правильне харчування при дистрофічних захворюваннях суглобів включає:

  • Тушковані, парові або запечені овочі (кабачки, гарбуз, цвітна капуста і т.д.)
  • Фрукти (ківі, банани, печені яблука)
  • Горіхи (мигдаль, кедрові горішки)
  • Курка, риба, кролятина (без червоного м’яса)
  • Легкі молочні продукти
  • Деякі повільні вуглеводи (хліб з висівками, макарони твердих сортів без жирних соусів, запечена картопля)
  • Сухофрукти (в обмеженій кількості після консультації з лікарем)

В цілому вживання вуглеводів при хворобах суглобів краще значно обмежити. Це стосується і цукру. Якщо дуже хочеться, то іноді можна дозволяти собі 1-2 ложки меду або варення. Фрукти і ягоди не заборонені (крім винограду, багатого цукром).

Вживання солі обов’язково повинно бути зведене до мінімуму! У важких випадках за рекомендацією лікаря може бути тимчасово прописана безсольова дієта.

Табу для хворих суглобів:

харчування при захворюваннях суглобів

  • Міцні бульйони
  • Смажені страви
  • Копченості
  • М’ясо жирних сортів
  • Гостра їжа
  • Шпинат
  • Щавель
  • Бобові
  • Будь-який алкоголь

Страви (птицю або нежирне м’ясо, рибу, овочі) потрібно варити, запікати, тушкувати або готувати на пару.

При цьому потрібно стежити, щоб раціон був збалансований і наповнений достатньою кількістю вітамінів.

В меню також сміливо можна включати супи на неміцних м’ясних, рибних або овочевих бульйонах, омлети і некруті (рідкі) яйця, вінегрети і овочеві салати з рослинним маслом, каші з невеликою кількістю вершкового масла.

Ревматоїдний артрит, остеоартрит і подагра: харчування при захворюваннях суглобів

Ревматоїдний артрит часто буває спровокований імунними порушеннями. Дуже корисно в цьому випадку вживання риб’ячого жиру. Крім аптечних капсул, жирні кислоти омега-3 можна брати і з риби, яку вживають кілька разів на тиждень – скумбрії, палтуса, тріски, лосося, сьомги, сардин або оселедця. А ось вживання молочних і злакових продуктів, а також курячих яєць в цьому випадку краще звести до мінімуму.

Остеоартрит руйнує хрящову тканину. Він частіше виникає у людей зі значною зайвою вагою. До того ж, зайві кілограми дають велике навантаження на ослаблені хворобою суглоби. Щоб вийти з цього замкнутого кола, потрібно дотримуватися дієти для скидання зайвої ваги.

Ще одне поширене захворювання – подагра – виникає внаслідок порушення обмінних процесів. Через це в суглобових тканинах відкладаються солі сечової кислоти, деформуючи суглоби. Спецдієта при подагрі найскладніша з усіх видів захворювань суглобів.

Доведеться серйозно обмежити в своєму раціоні:

  • Жирні сорти м’яса і субпродукти
  • Кондитерські вироби та шоколад
  • Смажене і копчене
  • Сухофрукти
  • Морепродукти
  • Щавель і шпинат
  • Цвітну капусту
  • Бобові
  • Кислі ягоди
  • харчування при захворюваннях суглобівПрянощі та спеції
  • Кетчуп і гірчицю
  • Жирні соуси
  • Сіль
  • Алкоголь
  • Міцний чай і каву

Всі ці продукти перешкоджають виведенню сечової кислоти з організму. Зате сприяє швидкому виведенню рясне пиття протягом дня чистої води, слабкого чаю, морсів. Також не забувайте про дробове харчування (5-6 прийомів їжі в день невеликими порціями).