АКЦІЯ: з 01.10.2024 до 31.10.2024 знижка на обстеження 250 (!) грн
Новини

Коліно бігуна: симптоми та лікування

30 Серпня 2024

МРТ коліна ЗапоріжжяПопри поширену думку про те, що на захворювання колін страждають переважно старші люди, більша частина таких патологій припадає на молодий вік, причинами чого стають як раптові травми, так і ті, що накопичуються роками.

Коліно бігуна є найпоширенішою травмою серед бігунів, це 8-10% від усіх спортивних травматичних пошкоджень. Проте патологія притаманна й людям з іншими видами активності, які пов’язані з частими згинальними навантаженнями на колінний суглоб.

Синдром тертя іліотібіального тракту – що це?

Коліно бігуна, або синдром тертя іліотібіального тракту,  – це травма, яка виникає у людей, які тривалий час займаються бігом чи стрибками. Загалом іліотібіальний тракт – це довга товста смуга сполучної тканини, яка з’єднує основні розгиначі та згиначі стегна (сідничні м’язита м’язи, що напружують широку фасцію стегна) з гомілкою. Така структура виконує роль стабілізації та контролю як стегна, так і колінного суглоба.

Такий синдром розвивається через  мікротравми та запалення дистальної частини тракту, через постійне тертя натягнутого сухожилка об зовнішній виросток стегнової кістки, що спричиняє  появу  хондропатії та  зміщення надколінка. Зміщення надколінника при «коліні бігуна» стається через:

  1. Тривалий біг по звивистих дорогах чи похилій місцевості.
  2. Незручне взуття, яке обмежує рухи суглобів.
  3. Зависокий темп тренування.
  4. Анатомічні особливості стопи.
  5. Ослаблені м’язи гомілки та стегон.
  6. Неправильна техніка бігу.

илиотибиальный трактСиндром тертя іліотібіального тракту супроводжується наступними симптомами:

  1. Сильний біль в ділянці суглобів стегна та коліна, що стає інтенсивнішим під час навантажень та швидко проходить у стані спокою.
  2. Набряк та припухлість в ділянці коліна.
  3. Зменшення сили м’язів та гіпертрофія м’язів стегна у випадку тривалого болю.

Як лікувати іліотибіальний тракт?

Для лікування синдрому тертя іліотибіального тракту передусім важливо утриматися від великого навантаження, аби забезпечити м’язам спокій. Окрім відпочинку лікування передбачає комплекс лікувальної фізкультури (для розтягнення тракту та зміцнення різних груп м’язів), масаж, медикаментозну терапію (парацетамол, ібупрофен)

Важливо також вживати заходи задля профілактики такого захворювання. До таких рекомендацій належать:

  1. Дотримання правильної техніки бігу.
  2. Правильний графік тренувань для збалансування навантаження.
  3. Зміцнення всіх груп м’язів, що залучені під час бігу.
  4. Виконання розминки перед початком тренування та після.

Чим допоможе МРТ у діагностиці?

МРТ колена в ЗапорожьеМРТ є одним з найефективніших методів, які застосовуються для комплексної діагностики захворювань коліна. За допомогою такої процедури лікар може детально вивчити стан усіх складових колінного суглоба, оцінити його форму, розташування та розміри, що є важливим кроком для призначення подальшого лікування.

ЦМРТС є провідним діагностичним центром у Запоріжжі, який пропонує широкий комплекс якісних та доступних медичних послуг МРТ для перевірки стану суглобів.